Miért van szükség tűzvédelmi oktatásra?

Miért van szükség tűzvédelmi oktatásra?A tűzvédelem számos munkakörben, munkaterületen kap kiemelt figyelmet, ugyanis tűz esetén komoly károk keletkezhetnek, mind emberi életek, mind anyagi károk, ha a dolgozók nincsenek ellátva megfelelő tudással, melyek segítségével minimalizálni lehet a károkat, vagy akár meg is lehet előzni a tűzesetek kialakulását.

A tűzvédelmi oktatás tehát általában két részből áll, a megelőzésből és a tűz esetén szükséges viselkedésről.

A megelőző intézkedések, tudnivalók keretein belül a dolgozók megismerkedhetnek a munkahelyükön található potenciális tűzforrásokkal, azokkal a helyekkel, eszközökkel, anyagokkal, melyeknél a legmagasabb a tűz kialakulásának esélye. Ez különösen fontos olyan helyeken, ahol gyúlékony anyagokkal dolgoznak, vagy a munkahelyen elektromos berendezéseket használnak. Kialakulhatnak természetesen tűzesetek olyan munkahelyeken is, ahol mindennapi eszközöket, berendezéseket használnak csak.

A tűzvédelmi oktatás második, legfontosabb részét a tűz esetén elvégzendő teendők adják. Tűz esetén a felkészületlen dolgozók gyakran pánikba esnek, és terv nélkül rohannak ki az épületből, olyan dolgokat csinálnak, amivel több kárt okoznak, mint hasznot. A tűzvédelmi oktatás során a munkavállalók megismerik a menekülési útvonalakat, megtanulják használni a munkahelyen elhelyezett tűzoltó készülékeket, megismerik a tűzvédelem követelményeit is. Ilyenek pl., hogy bizonyos tűzoltáshoz használt eszközöket rendszerint karbantartani, ellenőrizni kell.