Miért van szükség mérőműszerek kalibrálására?

Miért van szükség mérőműszerek kalibrálására?Számtalan területen, helyzetben van szükség mérőműszerek használatára. Nem elég azonban ezeket a mérőműszereket beszerezni, ügyelni kell arra is, hogy a valóságot mérjék ezek az eszközök. Ezt hitelesítéssel és kalibrálással lehet elérni. Cikkünkben a mérőműszer kalibrálást fogjuk megvizsgálni.

A kalibrálásra azért van szükség, hogy a használt mérőműszerek pontosan mérjenek. Amíg a mérőeszköz hitelesítésére komoly szabályok, előírások vonatkoznak, addig a kalibrálás szabadabb folyamat, bár a végeredmény ugyanúgy a pontos mérési eredmény kell, hogy legyen.

Kalibrálást bárki végezhet, nem csak a hatóságok, de a kalibrálás eredményérő kalibrálási bizonyítványt kell készíteni, valamint a kalibrálás visszavezetettségét is igazolni kell. A hitelesítéssel szemben a kalibrálásról a mérőműszer tulajdonosa dönt, nincs előírva, hogy milyen gyakran kell végezni, hogy kinek, hogyan kell azt végeznie.

A hitelesítésnél tehát elő van írva, hogy milyen gyakran kell elvégezni, de ez a gyakoriság nem mindig elegendő. Előfordulhat, hogy a két hitelesítés közötti időszakban valamilyen probléma merül fel, ami miatt ugyan hitelesítésre nincs szükség, de mégsem jók a mérési eredmények. Ilyen esetben pl. kalibrálásra van szükség.