Mi is az a kézműves csokoládé?

Mi is az a kézműves csokoládé?A csokoládé fogyasztás rendkívül népszerű az emberek körében, a csoki a legnépszerűbb édesség a világon. Amíg régebben szinte mindenki a tömeggyártással készült csokoládékat vásárolta, addig manapság már egyre többen keresik a kézműves csokoládékat. De mi is az a kézműves csoki?

A kézműves csokoládéhoz használt alapanyagok általában jó minőségűek. A tömeggyártás során használt kakaóbabokat gyakran a legolcsóbb forrásból szerzik be a gyártók, amely a gyakorlatban azt fogja jelenteni, hogy az elkészült csokoládé minősége sem lesz a lehető legjobb. Ezzel szemben a kézműves csokoládék alapjául szolgáló kakaóbabokat gyakran egyenesen a termesztés helyéről szerzik be.

A kézműves csokoládék készítése során a készítők nem tömegesen, hanem különös odafigyeléssel készítik a csokikat. Ez azt jelenti, hogy az egyes részfolyamatokra jobban odafigyelnek, a csokoládé érlelése, fermentálása, pörkölése során arra törekednek, hogy minél jobb terméket tudjanak készíteni, és nem arra, hogy minél hamarabb elkészüljön a csokoládé, és el tudják azt adni.

Ezeknek köszönhetően természetesen a kézműves csokik drágábbak lesznek, mint a megszokott csokoládék, azonban sokkal finomabbak, egészségesebbek is.

Ma már egyre népszerűbb a kézműves csokoládé készítők körében a különböző ételérzékenységeknek megfelelő csoki készítése, így vásárolhatunk akár laktózmentes, cukormentes, tejmentes és gluténmentes csokoládékat is.