Mit jelent és hogyan készül a monolit vasbeton?

Mit jelent és hogyan készül a monolit vasbeton?Szerkezetépítés során az egyik kedvelt építési megoldás a monolit vasbeton szerkezetek készítése. A monolit vasbeton szerkezetek olyan szerkezetek, melyeket az építés helyén készítenek el. A monolit vasbeton szerkezetek helyét először zsaluzással kell kialakítani, elkészítik a vasszerelést, amit a beton beöntése követ.

Monolit vasbetonból számos különböző szerkezeti elem elkészíthető, ez is hozzájárul ahhoz, hogy nagyon sok helyen alkalmazzák ezt a fajta építési módot.

Talán a leggyakoribb alkalmazása a monolit vasbeton szerkezeteknek az oszlopok, pillérek elkészítése. Ahogy feljebb is írtuk, oszlopok készítésénél elkészítik a vasszerelést először, amit aztán megfelelő zsaluzattal vesznek körbe, és fentről beöntik a betont.

Nem csak függőleges, hanem vízszintes szerkezetek esetén is népszerű a monolit vasbeton, de pl. gerendák esetén gyakran választják az előregyártott, a helyszínre szállított és beépített vasbeton gerendákat is.

A monolit vasbeton technológia több szempontból is előnyös. Egyedi méretek, kialakítás esetén bármilyen elképzelés megvalósítható így. Az előregyártott elemeket gyakran szabvány méretek alapján lehet megrendelni, megvásárolni, így ezekhez kell alakítani a kivitelezést. Nem csak a méreteket, hanem a teherbírást tekintve is tökéletes lesz a monolit vasbeton szerkezet, úgy készítik el, ahogy azt a tervekben meghatározzák. Nem kell tehát feleslegesen sokkal nagyobb teherbírású vasbeton szerkezetre költeni.