Négyévszakos gumi vagy nyári gumi, mikor melyik a jobb?

Négyévszakos gumi vagy nyári gumi, mikor melyik a jobb?A biztonságos autózás egyik alapfeltétele a gumi megfelelő megválasztása. Általában a melegebb hónapokra nyári gumit, a hidegebb időszakra téli gumit szokás vásárolni. Sokan azonban a nyári gumi helyett négyévszakos gumit választanak, hogy olcsóbban megússzák a gumi vásárlásokat.

A nyári gumikat a kifejezetten a nyári forróságra fejlesztették ki, és arra is ügyeltek, hogy a nyári záporokban, zivatarokban is kiváló teljesítményt nyújtsanak. Ezt a teljesítményt a gumi anyagával és a gumi felületének kialakításával érik el. A nyári gumi anyaga azonban a téli időszakban rideg, merev lesz, ami miatt a biztonságos autózáshoz le kell cserélni téli gumira.

A négyévszakos gumikat úgy készítik el, hogy azok minden időszakban megfelelő teljesítményt és biztonságot tudjanak biztosítani, azonban a forróságban és a nagyobb fagyokban nem szerepelnek túl jól. Nyáron még el lehet lenni velük, de nem szabad olyan gyorsan menni velük, mint egy jó minőségű nyári gumival, télen azonban a leghidegebb, legfagyosabb időszakban jó döntés, ha az autót a garázsban hagyjuk négyévszakos gumival.

Négyévszakos gumit akkor érdemes vásárolni, ha ritkán autózunk, hosszabb távolságokat nem teszünk meg az autóval, és amikor használjuk, akkor sem úgy vezetünk, mint az autóversenyzők. Ilyen esetben azonban gyakran az egész évet ki lehet húzni egy garnitúra négyévszakos gumival, és nem kell beruházni 2 különböző gumi típusra.