Balesetmentes targonca használati tippek

Balesetmentes targonca használati tippekRaktárakban, boltokban valószínűleg mindenki találkozott már targoncákkal, ugyanis a raklapos, nagy mennyiségben történő szállítás, pakolás alapvető eszközéről van szó. A targoncákat polcok, emberek között használjuk, úgyhogy nagyon oda kell figyelni arra, hogy nehogy baleset történjen használat közben.

Először is nagyon fontos kiemelni, hogy targoncát csak targonca vezetői engedéllyel rendelkező személy kezeljen, vezessen. Ahogy személyautó vezetéshez is szükség van engedélyre, úgy targoncák esetén is. Nélküle nem csak szabálytalan a géphasználat, hanem általában veszélyes is.

A targonca vezetője viseljen megfelelő védőruházatot. Ez láthatósági mellényt jelent, kemény fejfedőt, megfelelő cipőket. Úgy kell felfogni ezt a munkát, mintha a targonca vezető egy építési területen dolgozna, és annak megfelelő ruházatra is van szükség.

Mindennap a munkaidő elején ellenőrizni kell a targoncát, hogy minden megfelelően működik-e rajta, hogy a biztonságos munkavégzés követelményeit kielégíti-e. Ha nem működik pl. a fék, a lámpák, vagy a kormány, akkor nem szabad nekiállni vele dolgozni, mert nagyon könnyen baleset lehet a vége.

Soha ne lépjük túl a targonca maximális teherbírását. Ha túl nagy súlyt próbálunk meg a targoncával vinni, akkor előre borulhat az egész gép, amiből komoly balesetek, sérülések lehetnek.

Mindig ügyeljünk a vásárlókra, gyalogosokra. Csak olyan helyzetben használjuk a targoncát, ha megbizonyosodtunk arról, hogy nincs senki a környezetünkben.