Ötletek olvasás fejlesztéséhez gyerekeknek

Ötletek olvasás fejlesztéséhez gyerekeknekAz egyik legfontosabb képesség, amit gyerekeknek el kell sajátítani, az olvasás. Nem véletlenül ezzel kezdik az iskolai képzést, ugyanis az olvasás fogja az egész tanulási folyamat alapját szolgálni. Törekedni kell tehát az olvasás fejlesztésére gyerekeknél, hogy megkönnyítsük az olvasás elsajátítását.

Az egyik leggyakoribb hiba, amit szülők elkövetnek, hogy olyan könyveket, szövegeket olvastatnának gyermekeikkel, melyek nem érdeklik őket. Sokkal szívesebben olvasnak a gyerekek (és mindenki más is) olyan szövegeket, melyeket élvezni is tudnak, és nem csak az olvasás tanulása miatt kell foglalkozniuk velük. Érdemes megkérdezni, megfigyelni, milyen témákat, formákat kedvel gyermeket, és olyanokat beszerezni neki.

Az olvasási képességek fejlesztéséhez hozzájárul az is, ha rendszeresen olvasol mesét gyermekednek. A meseolvasás segítségével megismerhetik a gyerekek az olvasás örömét, és szívesebben állnak neki ők is olvasni.

Az olvasási képesség fejlesztésében segítséget nyújtanak a különböző nyelvi játékok is. Nem csak közvetlenül az olvasással lehet tehát az olvasási képességeket fejleszteni, hanem kisegítő szórakoztató eszközökkel is.

Az olvasással szorosan összefonódik az írás is, nem véletlen tehát, hogy az írás is kiválóan alkalmas az olvasási készségek fejlesztésére.