A kerti tó kiépítése

A kerti tó kiépítéseEgy kerti tó jelentősen hozzá tud járulni otthonunk, udvarunk összképéhez, kinézetéhez. Ennek köszönhetően egyre többen gondolkodnak azon, hogy egy kis tavat készítsenek, készíttessenek maguknak. Lássuk, mit kell tudni a kerti tó kiépítéséről.

Az első feladat a kerti tó helyének megválasztása. Esztétikai szempontból valószínűleg a kert közepén lenne a legjobb helye a tónak, azonban az állatvilág szempontjából ez nem biztos, hogy ez a legjobb megoldás.

A legnagyobb feladatot az udvaron elhelyezkedő fák jelentik. A tavat olyan helyre kell építeni, ahol megfelelő árnyékolást is kap, de a fák levelei nem hullanak a tóba, mivel ez elősegíti az iszaposodást, amit el kell kerülni. Az árnyékolás főleg a déli órákban fontos, ugyanis ekkor melegszik fel legjobban a tó vize, amit el kell kerülni. Ha választani kell a kettő között, akkor inkább próbáljunk árnyékot biztosítani másik megoldással, és ne legyen fa a tó közvetlen környezetében.

A tó mélységét az élővilág szempontjából érdemes megválasztani. Ha halakat akarunk telepíteni, akkor figyelni kell arra, hogy a téli időszakban se fagyjon be a tavunk. A növények között is vannak olyanok, melyek a mélyebb, és olyanok is, melyek a sekélyebb vízmélységet kedvelik.

A tó anyagát tekintve a legnépszerűbb megoldások manapság a tó fóliás vízzárások. Olcsó, egyszerű kialakítást jelent a tófólia, és szinte bármilyen alakzat elkészíthető vele. Fólia vásárláskor figyeljünk oda annak vastagságára, a 0,5 mm inkább keskeny patakokhoz javasolt, így a 0,8 és az 1,0 mm-es fóliákat részesítsük előnybe kerti tó építéséhez.