Meddig kell várni a sportolással lézeres szemműtét után?

Ma már sokan, akiknek fontos a rendszeres sportolás, választják a lézeres szemműtétet arra, hogy teljesítményüket javítsák, vagy csak egyáltalán problémák nélkül tudjanak sportolni. Az első kérdés ilyen esetekben, hogy „mennyi idő, amíg újra tudok focizni/kosarazni/stb.?” Minden sportra más szabályokat, javaslatok vonatkoznak, a legnépszerűbbekre vonatkozó regenerálódási időket fogjuk bemutatni cikkünkben.

Kontakt sportok, küzdősportok esetén általában minimum 3 hónapot kell várni, mire újra sportolhatunk. Ez azért fontos, mert ilyen esetekben komoly hatások, ütések érhetik a szemet, amik károsak lehetnek a szemműtét után még nem teljesen meggyógyult szem számára.

Nem kontakt sportok esetén (tenisz, futás, súlyemelés stb.) általában 1-2 hét után újra el lehet kezdeni a sportolást, mivel ilyen esetekben nem éri ütés a szemet, csak arra kell figyelni, hogy izzadtság, kosz ne menjen a szembe a regenerálódás alatt.

Ezek az időszakok tájékoztató jellegűek, minden eset egyéni, a szemműtétet végző orvos ajánlása szerint kell eljárni lézeres szemműtét után. Arra azonban tökéletesek, hogy átlagos regenerálódást feltételezve be tudjuk határolni, hogy kb. mennyit kell kihagynunk, ha lézeres szemműtétre vállalkozunk.