Kerékbilincs tudnivalók

Kerékbilincs tudnivalókA parkoláshoz ma már hozzátartozik a kerékbilincs, szinte minden önkormányzatnak, ahol lehetőség van parkolásra, szüksége van kerékbilincs beszerzésére. Az autósoknak azonban érdemes utánajárni, hogy mikor rakhatnak fel autójukra kerékbilincset, és annak is, hogy mivel jár ez.

A kerékbilincs közhatalmi eszköznek minősül, hatósági alkalmazása kizárólag a közlekedés rendjének megsértése esetén jogszerű. Ilyen például a megszabott várakozási idő túllépése korlátozott várakozási övezetben, mivel a korlátozás célja a közterület közlekedési célú használatának védelme. A közterület-felügyeletről szóló törvény akkor is lehetőséget ad a kerékbilincselésre, ha a jármű díjfizetés nélkül parkol a korlátozott várakozási övezetben.

Az autósoknak jó hír azonban, hogy van lehetőség a kerékbilincs megúszására. Az autósok teendője, hogy egy okmányirodában kérik, térítési díj ellenében, hogy elérhetőségüket – ez lehet telefonszám (telefon vagy SMS) vagy e-mail – regisztrálják egy országos nyilvántartó rendszerbe.

A regisztráció után a közterület-felügyelet munkatársainak kötelességük telefonon, SMS-ben és e-mailben is értesíteniük az autó tulajdonosát, ha kerékbilincs vagy elszállítás fenyegeti a járművet.