Különbségek az ingyenes és fizetős cégkivonatok között

Különbségek az ingyenes és fizetős cégkivonatok közöttA cégkivonat az egyik alapvető irata a cégekkel kapcsolatos ügyintézésnek, a gazdasági tevékenységeknek. Amikor cégkivonat bemutatására van szükség, akkor mindig felmerül a kérdés, hogy miért igényeljünk fizetős cégkivonatot, amikor lehetőség van ingyenes változat beszerzésére is. Lássuk, mi a különbség a két lehetőség között.

Az ingyenes cégkivonat a legegyszerűbben beszerezhető cégkivonat, és ahogy a megnevezése is mutatja, nem kerül semmibe. Személyesen és online egyaránt beszerezhető, és pár másodperc után meg is kapjuk. Hátránya, hogy nem biztos, hogy a legfrissebb információkat tartalmazza, valamint a hivatalos céges ügyintézések túlnyomó többségéhez nem felel meg. Ha csak általános információ szerzésre szeretnénk használni, akkor gyakran tökéletesen megfelelő.

A fizetős cégkivonatoknak két típusa van, a hiteles és a közhiteles cégkivonat. Mindegyiknél az éppen aktuális cégadatokat kapjuk meg, és mindegyik hitelesítve is van. Hiteles cégkivonatot kaphatunk elektronikus formában is, hasonlóan az ingyenes változathoz, nem kell sokat várnunk, hogy megérkezzen. A közhiteles cégkivonat azonban minden esetben fizikai formában, hitelesítve fog megérkezni. Szerencsére ma már a legtöbb disztribútor akár másnapra is ki tudja szállítani a közhiteles cégkivonatot, így ilyen esetben sem kell nagyon sokat a megérkezésre.

Azt, hogy a két fizetős cégkivonat közül melyikre lesz szükségünk, a cégkivonat célja, felhasználási módja fogja megadni. Általában elegendő a hiteles változat, de különböző pályázatoknál, hivatalos ügyeknél előírás a közhiteles cégkivonat bemutatása, csatolása.