A vadkár bejelentés menete

A vadkár bejelentés meneteA mezőgazdasági termelés egyik legnagyobb ellensége a vadkár, ugyanis jelentősen le tudja csökkenteni a megtermelt javakat, ha a vadon élő állatok megdézsmálják, tönkreteszik a termést.

Vadkár esetén a vadgazdálkodást végző cégnek kell megtéríteni a vadkár 90%-át, így amikor valamilyen kár jelentkezik, akkor az első lépés, hogy a termelő felvegye a kapcsolatot a vadgazdálkodóval. Ha meg tudnak egyezni felek a kár (és a fizetség) mértékéről a következő néhány nap alatt, akkor nincs további teendő. Ha nem tudnak megegyezni, akkor a következő lépés a területileg illetékes önkormányzatnál történő vadkár bejelentés. Ilyenkor a bejelentés után általában az önkormányzat vadkár szakértőt rendel ki, aki felméri a kárt. A vadkár felmérés az Egységes Mezőgazdasági Vadkárfelmérési Útmutató alapján történik. Amíg régen rendkívül sok múlott azon, hogy az adott vadkárszakértő milyen szempontokat alkalmazott a kár becslésére, addig ma már minden szakértő ugyanazokat a szempontokat alkalmazza.

A vadkár megtérítendő mértékére hatással vannak egyéb tényezők is. Ha pl. a vadgazdálkodó nem teljesíti az éves tervben előírt elejtési számokat, akkor a 90%-nál többet kell megtérítenie a vadkárból, ugyanis az előírtnál magasabb létszámú a vad állomány nagyobb kárt tud okozni.

A mezőgazdasági termelőnek is vannak kötelezettségei, melyeket el kell végeznie ahhoz, hogy a vadkár teljes rá eső részét megkapja vadkár előfordulása esetén.