A gyöngyök bemutatása

A kreatív ékszerek készítése egyre nagyobb népszerűségnek örvend az emberek körében. Ezek közül az egyik legnagyobb és legnépszerűbb csoport a gyöngyfűzés, gyöngy ékszerek készítése. Bejegyzésünkben a gyöngyöket fogjuk bemutatni.

Az igazgyöngy olyan, koncentrikus héjakból felépülő, biogén féldrágakő, amit egyes puhatestűek választanak ki a sérülések, a szervezetükbe kerülő idegen anyagok ellen védekezve. Méretüket tekintve találhatunk gyöngyöt a pár milliméteres nagyságtól az 1-2 centiméterig egyaránt. Alakjuk általában majdnem szabályos gömb, azonban találkozhatunk csepp- vagy körte alakú gyöngyökkel is.

A gyöngy kagylókban, osztrigákban keletkezik, természetes védekezésként a bekerülő parányi idegen anyagokkal szemben. Az idegen anyag körül aragonit réteg, azaz gyöngyház választódik ki, és fokozatosan, 7-8 év alatt felépíti a gyöngyöt.

A gyöngy összetétele két fő anyagból áll: nagyrészt aragonitból, kisebb részt kalcitból.

Történetét tekintve a gyöngyöt az ókortól használják ékkőként, pl. a magyar szent koronát is díszítik igazgyöngyök. Az ókorban a Perzsa-öböl Srí Lanka, és a Vörös-tenger partjai voltak a főbb gyöngytermelő helyek.

A gyöngyök iránti kereslet az 1900-as évek elején nőtt meg igazán, köszönhetően a gazdasági fellendülésnek, ekkor kezdték el a gyöngy ipari mennyiségű előállításának lehetőségét vizsgálni. Mára az ipari gyöngytenyésztés annyira elterjedt, hogy a ma forgalmazott gyöngyök kb. 95%-a tenyésztett gyöngy.

A gyöngyöket egy kis puha tarsolyban célszerű tárolni, valamint mivel a gyöngynek nedvességre van szüksége, nem ajánlatos levegőtől elzárt, vagy száraz helyen tárolni.