Miért fontos a helyes táplálkozás sportolók számára?

Az egészséges táplálkozás minden ember számára fontos, azonban a profi sportolók az átlagnál is sokkal jobban figyelnek arra, hogy mit esznek. Az ő kalóriaigényük nagyobb, mint a nem sportolóknak, így a megfelelő táplálkozás a teljesítményre is nagy hatással van. Ennek megfelelően sok sportoló fogad saját táplálkozási szakembert, aki egyedi étrendet készít számukra.

Jobb teljesítmény

A megfelelő mennyiségű szénhidrát, fehérje és egészséges zsírok biztosítják azt az energiát, ami a sikerekhez szükséges. A szénhidrátok szükségesek a megfelelő vércukorszinthez, ami az izomfáradás megelőzését biztosítja. A fehérje az új izomszövetek létrejöttét segíti elő, a zsírok pedig a szükséges zsírsavakhoz járulnak hozzá, amit a test ahhoz használ, hogy hosszabb aktivitások esetén energiát nyer belőlük.

Súlytartás

A megfelelő táplálkozásra szükség van ahhoz, hogy a sportolók tartani tudják versenysúlyukat. Ha súlyt kell leadni, főleg kevés idő alatt, akkor az rossz hatással lehet a teljesítményre, így erre mindig érdemes odafigyelni. Ezért van szükség saját dietetikusra, aki egyénre szabott étrendet alakít ki, amely biztosan jó megoldás az adott sportoló számára.

Hidratáció

A helyes táplálkozáshoz hozzátartozik a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele is. Ennek elmulasztása kiszáradáshoz, enyhébb esetben teljesítménycsökkenéshez vezethet. Ez biztosítható akár vízzel is, de egyre jobban elterjednek a speciális, sportoláshoz elkészített sportitalok is.