Mire valók a kompenzátorok csőrendszereknél?

A kompenzátorok a modern csőrendszerek egyik alapvető elemei. Feladatuk az, hogy a hőtágulás miatt fellépő alakváltozásokat (általában tágulások) kiegyenlítsék. Nem csak az alakváltozásokat, hanem a csőrendszer rezgéseit is csillapítják a kompenzátorok.

Kompenzátorok típusai

  • Fémkompenzátorok: A legmagasabb üzemi nyomásnak is ellenáll, és ott alkalmazzák, ahol a szövet vagy gumi anyagból készült alkatrészek nem működnének megfelelően. Alkalmazási területe igen széles, így megtalálhatóak az építőiparban, vegyiparban és gépiparban egyaránt. A fémkompenzátorok előnye, hogy a legnagyobb igénybevétel mellett is alkalmazhatóak, így például akkor is, amikor az elasztomer kompenzátorok már nem alkalmasak a magas üzemi nyomás miatt a feladat ellátására.
  • Gumikompenzátorok: Többek között fűtőrendszerek, klíma és hőcserélő-berendezések, erőművek, kőolaj-finomítók, vegyipari berendezések építésénél és alkalmazzák őket. A kompenzátorok építéséhez különféle gumifajták jöhetnek számításba az alkalmazási körülmények függvényében.
  • Szövetkompenzátorok: Főleg gázhalmazállapotú közegek esetén alkalmazzák, a csatornarendszerek feszültségmentes tágulásának kiegyenlítésére, elmozdulások felvételére alkalmasak.