Mi az a mélyépítés?

A mélyépítés az építőipar egyik ágazata, bányák, alagutak, földmunkák, víztározók stb. építése, tervezése tartozik ebbe az ágazatba.

A földmunkák (gépi és kézi egyaránt) is a mélyépítéshez tartoznak. Ezekre szükség lehet pl.: útépítésnél; közmű építéseknél; tereprendezésnél; épületbontás alkalmával; csapadékelvezetéskor; térkövezéskor. A nagyobb volumenű földmunkákat gépekkel végzik (természetesen ilyenkor is szükség lehet kézi földmunkára, de ezek csak kiegészítő jelleget kapnak). Ezek a gépek lehetnek többek között: univerzális földmunkagépek; egyéb, egyéni munkafolyamatot végző gépek (talajkitermelést végző gépek, kotrógépek, talajlazítást végző gépek, talajtömítésre használatos munkagépek).

A mélyépítési tervezés részei többek között: aluljárók; medencék; víztározók; közműalagutak; vízrendezési műtárgyak; alapozások; munkagödrök kiépítése, víztelenítése; víztartó szerkezetek stb.

A legjobb cégek nem csak tervezést vállalnak, hanem az engedélyeztetéseken át egészen a minőségi, tartós kivitelezésig mindent, ami az egyes munkafolyamatokhoz tartozik. Nagyobb méretű beruházások alkalmával lehetőség van arra, hogy az egész beruházást egy cég bonyolítsa le, ami jelentősen megkönnyíti az átváltást az egyes munkafolyamatok között.