Veszélyes ipari vegyszerek: a klórgáz

Az ipari vegyszerek balesetei közül az egyik legelterjedtebb a klórmérgezés, melynek legtöbb esete háztartásokban következik be, ezért fokozott figyelmet követelnek a klóros és savas tisztítószerek.

A klóros és savas vegyszereket, tisztítószereket tilos keverni, mivel ilyenkor klórgáz keletkezik, mely kis mértékben is veszélyes az emberi szervezetre.

A klór olyan erősen maró és mérgező hatású gáz, mely sárgászöld színű, szúrós szagú, a levegőnél nehezebb. Többféle vegyszer, mint például uszodai fertőtlenítőszerek, tisztítószerek, valamint fehérítőszerek gyártásának alapanyaga.

Otthoni használatban ezek a vegyszerek általában klórtartalmú tisztítószerek (pl. Domestos, Hypo) formájában, vagy medencevegyszerek (klórtabletta) és savas vízkőoldó együttes használata esetén okozhatnak veszélyes helyzetet.

Ha felmerül a klórgáz mérgezés esete, a szem nyálkahártyát tiszta vízzel kell öblíteni legalább 10 percig, majd mindenképpen szemorvoshoz kell fordulni. Az érintett bőrfelületet szintén bő vízzel kell lemosni. A tünetek akár két nap késéssel is előjöhetnek, így klórgáz belélegzése esetén mindenképpen orvost kell felkeresni, akkor is, ha nincs semmi tünetünk egyből.