Tanácsok macskaeledel választásához

Tanácsok macskaeledel választásáhozAhhoz, hogy macskáid egészségesek legyenek, megfelelő ételre, tápanyagokra lesz szükségük. Nem mindegy tehát, hogy milyen macskaeledelt vásárolsz kedvencednek, hanem oda kell figyelni minden apró részletre.

A legfontosabb, hogy olyan macskaeledelt válassz, amely fehérjében gazdag, mivel a macskák ragadozók. A fehérje típusát tekintve a legjobb választás általában a csirke, pulyka, birka és a lazac. Ha csak egy csomagoláson annyi van feltüntetve, hogy „hús”, akkor érdemes helyette másik eledelt választani.

A szénhidrátok kevésbé fontosak a macskák számára, annyira, hogy egyes macskáknak akár a szénhidrátok emésztésével is lehetnek gondjaik. Természetesen a legtöbb macskaeledel tartalmazni fog szénhidrátot, ugyanis ez tartja össze az eledelt, de arra oda lehet azért figyelni, hogy olyan eledelt válassz, amely a lehetős legkevesebb gabonát tartalmazza.

Nem szabad megfeledkezni a taurinról, amire a macskáknak szüksége van. A taurin egy esszenciális, fehérjeépítő aminosav, ami természetes formában a húsokban van jelen. A nem megfelelő táplálkozás hatására taurin hiány alakulhat ki, ami rossz hatással lesz a macska egészségére. A taurin hiány szív gyengülést okozhat, valamint súlyosabb esetben a retina károsodásához is vezethet, ami akár vaksággal is végződhet. Emiatt érdemes olyan eledeleket választani, melyek tartalmaznak taurint. Általában a száraztápokban találsz taurint, de az eledelek címkéjét érdemes tanulmányozni minden esetben.