Miből áll egy lézeres szemműtét?

Miből áll egy lézeres szemműtét?A lézeres látásjavítás folyamata sokak számára idegen lehet, annak ellenére, hogy egyre többen vállalkoznak rá hazánkban is, és maga a folyamat nem túl bonyolult és nem is tart sokáig. Cikkünkben röviden bemutatjuk, hogyan is történik, miből áll egy lézeres szemműtét.

Az első lépés mindig az alkalmassági vizsgálatra történő jelentkezés. Ajánlott annál a klinikánál alkalmassági vizsgálatra jelentkezni, amelynél a szemműtétet is végeztetni szeretnénk majd.

Maga az alkalmassági vizsgálat kötelező, és egy nagyon alapos vizsgálat, melynek során felmérik a szem állapotát két különböző módszerrel is. Ennek során a feltérképezik a szem felszínét, fénytörési hibáit, és megvizsgálják, hogy a páciens megfelel-e a lézeres szemműtét minden követelményének.

A vizsgálat 90-120 percet vesz igénybe általában, arra kell figyelni, hogy a alkalmassági vizsgálat előtti hetekben a kontaktlencse viselését mellőzni kell, mivel az megváltoztatja a szaruhártya alakját, ami befolyásolja a vizsgálat eredményét.

Ha megfelel a páciens, akkor a következő lépés maga a szemműtét. Ez már csak néhány percig tart, és a helyi (szemcseppes) érzéstelenítésnek köszönhetően teljesen fájdalommentes. A kezelés során nem kell attól tartani, hogy a szemek megmozdítása befolyásolja az eredményt, ugyanis a modern lézerek követik a szemeket, nagy elmozdulás esetén pedig megállítják a kezelést.

A műtétet követően azonnal érezhető annak hatása, majd egy kis pihenés után haza is lehet menni, ahol néhány napos pihenés javasolt.